03/11/2024 19:21:48 - 03/11/2024 19:21:48 - 25 Okunma
Fen Bilimleri Enstitüsü – Disiplinlerarası Kentsel Tasarım Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programı
 
Tarihçe: 
Kentsel Tasarım Anabilim Dalı ilk öğrencilerini 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında alarak eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır.
 
Kentsel Tasarım Anabilim Dalı; Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinin ara kesitinde yer almakta, kentsel mekânın fiziksel tasarımını sosyal, ekonomik, politik, anatomik, çevresel boyutları ile ele alan birçok farklı disiplin, kuram ve tekniği içeriğinde barındırmaktadır. 1950’li yıllar ile başlayan, 1980’li yıllar ile ivmesi hızlanan ve günümüzde daha da etkisini hissettiren kentleşme olgusunun mekân üzerindeki etkisine yönelik olarak kentsel tasarım projeleri yerel ve özgün değerleri korumak, iyileştirici müdahalelerde bulunmak açısından önemli bir uygulama aracıdır. Bununla birlikte güncel değişim/dönüşüm süreçleri ve tetikleyicilerinin tespit edilebilmesi, esnek/alternatifli seçeneklerin üretilebilmesi, insan ölçeğinde mekânsal ve çevresel kalitenin arttırılabilmesi günümüzde elzem bir ihtiyaçtır. 
 
Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programının Temel Misyonu: Kentsel tasarım temel alanında kuramsal ve teknik düzeyde bilgi düzeyinin arttırılması, ilgili yetkinlik ve uzmanlaşmanın kazandırılmasıdır.
Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programının Amacı: Üst ölçekli plan kararları çerçevesinde, bilimsel yöntemlerle yapılan araştırmalara dayanılarak ekonomik, sosyal, ekolojik ve Tarihi ve kültürel değerleri göz önünde bulundurularak hazırlanan, kentin ekonomik, toplumsal, çevresel ve fiziksel açıdan yaşam kalitesini arttırmak için gerekli plan, program ve projelerin hazırlanması süreçlerini kazanımlayan kentsel tasarım alanında uzmanlaşmış profesyoneller ve araştırmacılar yetiştirmektir. Kentsel tasarıma dair kuramsal ve uygulamaya yönelik yöntem ve teknikleri geliştirme becerisi ile kentsel tasarım konusunda uzmanlaşmanın sağlanması hedeflenmektedir.
 
Kabul Koşulları: Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin; Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinden Lisans derecesi ile mezun olmuş olmaları, 100’lük sistemde en az 60, 4’lük sistemde en az 2.29 lisans not ortalaması koşulunu taşıyor olmaları gerekir. Başvuruda bulunacak öğrencilerin ALES (Sayısal) Puanı en az 55 olması şartı aranmaktadır. Kontenjanı (T.C. Vatandaşı Adaylar İçin): 15 Kontenjanı (Uluslararası Aday Öğrenciler İçin): 2 dir. Başvuru yapan ve başvuru koşullarını sağlayan tüm adaylar bilim ve mülakat sınavlarına alınır. Bilim ve mülakat sınavlarından birine girmeyen adaylar başarısız sayılır. Yerleştirme puanının hesaplanmasında; ulusal merkezi sınavlardan (ALES, TUS veya eşdeğer kabul edilen diğer sınavlar) alınan puanın %50’si, lisans AGNO’nun %25’i ve bilim ve mülakat sınav puanları ortalamasının %25’i dikkate alınır. Yerleştirme puanının en az 60 olması gerekir. Bilim ve mülakat sınavlarının not ortalaması 100 puan üzerinden 50 puanın altında olan adaylar başarısız kabul edilerek değerlendirme dışı bırakılır. Adaylar bu değerlendirme kriterleri doğrultusunda hesaplanan yerleştirme puanına göre (en yüksek puandan itibaren sıralanarak) kontenjan dâhilinde ilgili programa yerleştirilir.
 
Üst Kademeye Geçiş: Lisans bölümü ve Kentsel Tasarım tezli yüksek lisans alanından öğrenci kabul eden bilim dallarında doktora derecesine başvuruda bulunabilir.
 
Mezuniyet Koşulları: Programı tamamlamak için 120 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen derslerin alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Ders aşamasını tamamlayan öğrenciler danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışmalarını tamamlayarak teslim etmelidir. Tez çalışması kabul edilen öğrencinin, çalışmasını atanacak juri önünde sözlü olarak başarılı bir şekilde sunması istenmektedir.
 
İstihdam Alanları: Mezunlar, kamu sektöründe (bakanlıklar ve bağlı taşra kuruluşlarında, belediyelerde) ve özel sektörde (özel bürolarda, değerleme şirketlerinde vb. ) istihdam edilebilmektedir. 
Kamu Sektörü: Büyükşehir ve İlçe/Belde Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Kalkınma Ajansları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı vb. kamu kuruluşlarında yönetici ve çalışan,
Özel Sektör: Planlama, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Ulaşım alanlarında hizmet veren bürolarda yönetici ve çalışan,
Akademi: Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Kentsel Tasarım vb. programlarda araştırmacı ve akademisyen)
 
İlgili tüm bilgilere Bölümüz web sayfası ve Eğitim Bilgi Paketi içeriğinden ulaşılabilmektedir.
Program bilgi paketi için (Tezli). https://ebp.klu.edu.tr/Bolum/BolumDetay/477 
Program bilgi paketi için (Tezsiz). https://ebp.klu.edu.tr/Bolum/BolumDetay/476 
klu yukseklisans kentsel tasarım

Facebook Twitter Google Plus
Bilgi Yönetim Sistemi
Erasmus Koordinatörlüğü
Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü
Elektronik Belge Yönetim Sistemi
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Performans Analiz Sistemi
Öğrenci E-posta Girişi
Personel E-posta Girişi
Trakya Üniversiteiler Birliği
Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü
KLU Mezunlar Portalı
Öğrenci Bilgi Sistemi